Fortsæt til hovedindholdet
Taler og debatindlæg
Nyheder
Marianne Christiansen, biskop Haderslev Stift.

Derfor var det relevant at bede den lokale imam bringe en hilsen

Marianne Christiansens begrunder i JydskeVestkysten, hvorfor hun bad den lokale imam bringe en hilsen med nytårsønsker for det danske folk.

 

Vi kunne nytårsnat glæde os over, at DR ved midnat sendte en gudstjeneste fra  Haderslev Domkirke med knap 700 mennesker i menigheden, vidunderlig musik, korsang og salmesang og smuk oplæsning af såvel den lokale tyske sognepræst som 4 repræsentanter for lokalsamfundet – smukt vogtet af vægterlauget. Det er der rigtig mange mennesker landet over, der har takket for. 
I den forløbne uge har der været enkelte læserhenvendelser, der undrer sig over, at den lokale imam var inviteret til at bringe en nytårshilsen i den gudstjenesten. Det vil jeg gerne begrunde – samtidig med at jeg endnu engang vil takke de fire ”nytårsønskere” (en gymnasieelev, en imam, en social- og sundhedsassistent med congolesisk baggrund og et menighedsrådsmedlem) for deres gode  og nærværende ønsker for det danske samfund i 2016. 

DR har besluttet, at nytårsgudstjenesterne skal gå på skift rundt i domkirkerne. For mig er det en stor glæde, at der er mulighed for, at folkekirken kan holde en gudstjeneste, som sendes til hele nationen ved årsskiftet. Derfor syntes jeg, det var relevant, når knap fire procent af danskerne er muslimer, også at bede vores lokale imam i Haderslev om at bringe en hilsen med gode nytårsønsker for det danske samfund. Fordi han tilhører det muslimske trossamfund, henviste han til Koranen og Muhammed. Var jeg blevet bedt om at bringe en hilsen i en moské, ville jeg også have nævnt Jesus. 

Kristendom og islam er to forskellige religioner, og det kan aldrig nogensinde være en trussel at lære hinanden at kende. Det er en berigelse, at vi kan mødes og få kendskab til hinanden. Der er naturligvis ikke tale om, at en imam prædiker i kirken (eller at en præst skulle prædike i moskeen). Men vi kan lytte til hinandens tanker og gode ønsker for vores fælles samfund. Det er udtryk for gæstevenskab, at vi kan indbyde og besøge hinanden på tværs af religionerne. Det ville glæde mig rigtig meget, hvis kristne i samfund, hvor islam er den dominerende religion, vil blive inviteret i moskeen. 

Jeg var meget glad for, at imam Kassem Rachid tog imod indbydelsen og bragte en smuk og respektfuld hilsen sammen med de tre øvrige nytårsønsker. Det giver mig et oprigtigt håb for vores fælles fremtid.

 

Marianne Christiansen

Indlægget blev bragt i JydskeVestkysten 12. januar 2016