Fortsæt til hovedindholdet
Taler og debatindlæg
Nyheder
Marianne Christiansen, biskop Haderslev Stift.

Nu er kursen sat mod Lemvig

Domprovst Kim Eriksen har været en markant person i Haderslevs kirke- og samfundsliv i 17 år.

 

På sjældne, men gode dage har man på fjorden kunnet se en lys mand i en sejlbåd. Det har været Haderslevs domprovst Kim Eriksen, der for snart 17 år siden stævnede til byen sammen med sin kone Lene og deres familie. Nu vender de kursen tilbage mod Limfjordens vande, til Kim Eriksens fødeegn, hvor Kim skal være sognepræst i Lemvig. ”Længsel er saltet i Limfjordens vande, her fik jeg fartens glød på kind”, har man sikkert kunnet høre ham synge også på vej ud i Lillebælt, sammen med ”Du skønne land” og ”For en fremmed barsk og fattig” og måske en enkelt slagsang for SønderjyskE.

Domprovst Kim Eriksen gik i land i Haderslev og Sønderjylland og blev en markant person i kirke- og samfundsliv. I  17 år har han taget vare på folkekirkens liv som tilsyn for præster og menigheder, drift og ejendomme i Haderslev domprovsti, der dækker Haderslev kommune, og derudover været biskoppens stedfortræder. Som sognepræst og prædikant ved domkirken har han i høj grad præget byens og egnens liv, som et menneske, der havde noget at sige og gøre: ”Det er ikke nok at prædike om Jesu kærlighed. Den skal også vises i praksis”, sagde han i forbindelse med sit engagement i kirkens sociale arbejde. For Kim Eriksen er teologi ikke noget højtflyvende  og teoretisk, men en jordnær og dybsindig udlægning af, hvad evangeliet betyder for hvert menneske og i vores liv med hinanden. 

At begynde, der hvor man står, og at gøre klart, hvor man står, har været kendetegnende for Kim Eriksens virke. I en årrække var han formand for KFUMs socale arbejde i Danmark og har både på landsplan og lokalt, bl.a. i Café Parasollen, sat kirkens diakoni (= tjeneste for medmennesket) på dagsordenen. Han er optaget af kirkens samspil med samfundet, socialt og kulturelt, og har været drivende kraft i samarbejdet med kommunen om den kommende reformationsfejring i 2017 og om planerne om at gøre Haderslev bys historie mere synlig.

”Vil man fredelig og fælles sameksistens mellem kristne og muslimer i verden, må det starte i ens egen hjemegn.”, har Kim Eriksen sagt og er gået ind i debatten med åbenhed, som da han fik ordet ved en demonstration i Haderslev mod fremmedhad. ”Det er et enormt privilegium at få lov at sige noget, når man har noget på hjerte”, sagde Kim ved den lejlighed, ”Demokrati kræver ærlig snak og engagerede mennesker.” Et sådant menneske er Kim.

 Som formand for Folkekirkens Ungdomskor i en årrække og nuværende næstformand i Haderslev sangakademi er Kim Eriksens engagement også kommet sangen og Haderslevs mangfoldige korliv til gode, ligesom han har været en skattet samarbejdspartner og taler i byens liv med tæt kontakt til Haderslev Kaserne, uddannelsesinstitutioner og skoler. Og altså en trofast fan af SønderjyskE.

Det sidste vil han holde fast i også fra Lemvig, siger han. Efter ialt 22 år som provst, først i Vendsyssel og siden her, følger Kim nu i Niels Henrik Arendts fodspor og vender tilbage til sognepræstearbejdet – nu ved Limfjordens vande. Vi ønsker ham og Lene og Lemvig alt godt på den videre færd og takker for de rige år i Haderslev.

Marianne Christiansen