Fortsæt til hovedindholdet
Nyhedsarkiv 2025
Nyheder

Flere bliver viet i Haderslev Stift

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at barnedåbsprocenten og konfirmationsprocenten er faldet i Haderslev Stift. Antallet af vielser er steget, og syd- og sønderjyderne mener, at folkekirken spiller en vigtig rolle i lokalsamfundet.


Den årlige kirkestatistik viser b.la., hvor mange danskere, der er blevet døbt, begravet og konfirmeret i 2024, og hvor mange, der meldte sig ind og ud. 

For Haderslev Stift viser tallene, at der sidste år blev døbt 3.194 syd- og sønderjyder i stiftet. Det er 190 færre dåb end sidste år. 

Selve barnedåbsprocenten er faldet fra er faldet fra 63,8% i 2022 til 62,1% i 2023. Det er et fald på ca. 1,7 procentpoint, og bortset fra corona-året 2020, er det det laveste i perioden. Det er også noget lavere end på landsplan, hvor barnedåbsprocenten er faldet med ca. 0,7 procentpoint. 

Dog ligger barnedåbsprocenten trods faldet stadig på et højere niveau end landsplans-tallene. På landsplan ligger barnedåbsprocenten på 55,6% mod 62,1% døbte i Haderslev Stift i 2023.

- I en tid med store forandringer og stor usikkerhed håber jeg, at folkekirken fortsat kan være det sted, hvor forældre kan komme med deres børn, og knytte dem til håbet. Sådan som det lyder i dåbsritualet: Genfødt til et levende håb. Derfor undrer det mig, at dåbstallet falder, for vi har så meget brug for håbet i denne tid, siger domprovst og konstitueret biskop Torben Hjul Andersen.

For kirkelige vielser og velsignelser ses en positiv fremgang fra 2023, hvor der var 787 antal vielser mod 883 antal vielser i 2024. Antallet af vielser er dermed ikke langt fra at være tilbage på niveauet fra før corona.

Den vigtige konfirmation

Der er ifølge statistikken konfirmeret 4.255 unge sidste år i Haderslev Stift, og det er 128 færre end året før. Samtidig er konfirmationsprocenten faldet med fra 71,9 til 70 procentpoint.

Faldet i konfirmationsprocenten er markant højere end de fald, vi ser på landsplan, hvor konfirmationsprocenten er faldet med ca. 0,2 procentpoint. Statistikken ligger dog stadig på et noget højere niveau end landsplans-tallene. På landsplan ligger konfirmationsprocenten på 64,2% mod 70,2% i Haderslev Stift.

- De stadige forandringer på skoleområdet giver mange praktiske udfordringer for tilrettelæggelsen af konfirmationsforberedelsen. På trods af det bliver stadig over 70% af vores unge konfirmeret - og det er en meget vigtig opgave i kirken, siger domprovst og konstitueret biskop Torben Hjul Andersen.

Biskoppen understreger også, at det er vigtigt, at alle sogne får indberettet deres konfirmationstal, så de kommer med i statistikken.  

Haderslev ligger over landsgennemsnittet

I årets kirkestatistik ses også den faldende tendens i medlemsprocent og begravelsesprocent, som har været gældende i flere år.

Medlemsprocenten i Haderslev Stift er nu på 75,5 og det er et fald på 0,8 procentpoint: Fra 76,3% i 2023 til 75,5% i 2024. Faldet svarer til faldet på landsplan på ca. 0,8 procentpoint. Faldet svarer til 2.468 færre medlemmer af folkekirken siden 2024, hvor antallet af medlemmer lå på 372.102. I 2025 er det på 369.634. 

Medlemsprocenten i Haderslev Stift ligger stadig over landsgennemsnittet, som er 70,7%.

Den faldende tendens gør sig gældende i hele landet. Årsagen til, at medlemsprocenten falder, er hovedsageligt, at nye befolkningsgrupper udgør en større del af befolkningen, og at der langsomt er sat et traditionsbrud ind blandt dele af folkekirkemedlemmerne.

Haderslev ligger fortsat over landsgennemsnittet både hvad angår medlemsprocent, barnedåbsprocent, konfirmationsprocent og begravelsesprocent.

Folkekirken spiller en positiv rolle

Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter har, samtidig med kirkestatistikken offentliggøres, også offentliggjort resultaterne fra undersøgelsen ”Folket og Folkekirken,” som gentages en gang årligt.

Her viser tallene blandt andet, at hele 68% af danskerne mener, at folkekirken spiller en positiv rolle i lokalområdet, og at mere end 60% mener, at et folkekirkeligt ritual er vigtigt i forbindelse med, at man skal giftes. Sammen med Nordjylland er Syddanmark den befolkning, hvor flest vurderer, folkekirken spiller en positiv rolle i lokalsamfundet: Det mener 72% af befolkningen i Syddanmark og også 72% af befolkningen i Nordjylland.

Færre udmeldelser

I 2024 var der 835 personer, der valgte at melde sig ud af folkekirken i Haderslev Stift, og det er 232 færre end året før. De fleste udmeldelser sker blandt personer, der er mellem 25 og 44 år. 

I 2024 havde Haderslev Stift 822 indmeldelser*. Det er 63 flere end året før, og siden 2014 er indmeldelserne faktisk steget til næsten det dobbelte: Fra 443 i 2014 til 822 i 2024. Stigningen er særlig markant blandt de +65-årige og for småbørn i alderen 1-4 år (typisk ifm. tumlingedåb efter corona).

Graf

Fra 2007 og frem til 2014 er antallet af indmeldelser i folkekirken i Haderslev Stift stabilt. Fra 2014 og frem til 2024 er det steget markant.

* Antallet af indmeldelser viser, hvor mange, der er blevet medlem af folkekirken. En indmeldelse kan være et udtryk for en barnedåb, en konfirmanddåb, en voksendåb eller en genindmeldelse. I denne sammenhæng ses bort fra barnedåb af 0-årige, og tallet går udelukkende på børn over 1 år, konfirmanddåb, voksendåb og genindmeldelser.