Taizé: Stilhed i kirken
Mølholm Kirke afholdt for første gang en Taizé-aften, hvor gentagne bønner, enkel musik og stilhed skabte en meditativ ro. Arrangementet blev fremhævet som et værdifuldt åndeligt frirum i en travl hverdag.
Der er dæmpet belysning i Mølholm Kirke denne aften. Langs kirkebænkene flimrer små levende lys, mes gentagne bønner, ord og salmer fylder rummet med bløde melodier blandt de 25 sognemedlemmer, der er mødt op.
For første gang afholder kirken en Taizé-aften – en gudstjenesteform inspireret af det økumenisk franske klosterfællesskab, Taizé. Det blev grundlagt i 1940 af den protestantiske schweiziske teolog og munk Roger Schutz, og er i dag kendt som et internationalt samlingssted for unge kristne fra hele verden.
I aftenens Taizé-gudstjeneste i Mølholm Kirke synges enkle vers igen og igen, ledsaget af stilhed og bøn. Musikken er enkel, ledsaget en en stille ro.
- Man kan godt fornemme, at traditionen stammer fra et klosterfællesskab. Der er en helt særlig tonalitet, og jeg oplever en meget meditativ sindsstemning, som jeg synes er lidt svær at beskrive, forklarer Mia Christina Broe Jakobsen, der til daglig er kirke- og kulturmedarbejder i Skanderup Kirke.
Hun afholder Taizé-aftener under navnet "Stille fred og aftensang" en gang om måneden fra oktober til marts i Skanderup Kirke med Sara Emmerich Jensen, der er frivillig i kirken. I aften er de to kvinder udlånt til Mølholm Kirke.

Taizé er en gudstjenesteform inspireret af det økumenisk franske klosterfællesskab, Taizé. Det blev grundlagt i 1940 af den protestantiske schweiziske teolog og munk Roger Schutz.
7-8 min. stilhed
Det er organist Lene Bordorff, der har inviteret Mia Christina Broe Jakobsen og Sara Emmerich Jensen til at afholde aftenens Taizé-arrangement.
- Jeg har selv deltaget i nogle Taizé-aftener, og synes, det kan noget særligt. Det giver ro på en anden måde end en almindelig andagt, når man gentager de enkelte vers mange gange - det bliver nærmest lidt meditativt. Jeg tænker derfor også, at især unge mennesker i en fortravlet hverdag vil få skuldrene helt ned og bare være, forklarer hun.
“Det giver ro på en anden måde end en almindelig andagt, når man gentager de enkelte vers mange gange - bliver nærmest lidt meditativt. Jeg tænker derfor også, at især unge mennesker i en fortravlet hverdag f.eks. vil få skuldrene helt ned og bare være…synes, det er vigtigt, bare at være!
Sara Emmerich Jensen er uddannet kirkesanger og præstedatter, og har derfor sunget rigtig meget i folkekirken. Hun er kommet til at holde af Taizé-fællesskabets enkle og gentagne rytme:
- Jeg kan rigtig godt lide tonesproget og føler mig hjemme i hele konceptet med ro og stilhed. Første gang syntes jeg, det var grænseoverskridende at sidde 7-8 minutter i stilhed med mennesker, jeg slet ikke kendte, men det er jeg kommet til at holde meget af, fortæller hun.
Et modtræk til en travl verden
Netop stilheden og den enkle musik er en del af, hvad Taizé kan tilbyde i en hektisk hverdag. Mia Christina Broe Jakobsen ser det som et vigtigt modtræk til det moderne livs acceleration:
- Det er et stilhedsreservat, vi har lavet. At kunne sætte sig ned i et gammel kirkerum i en time, tænde et lys og bare være til stede – det kan noget i en urolig tid.
Aftenens arrangement er den første af sin slags i Mølholm Kirke, men arrangørerne håber, at den kan blive en fast del af kirkens tilbud – særligt i vinterhalvåret, hvor lyset og stilheden får en særlig betydning.
- Det passer så smukt til mørket med lysene, der lyser op, fortæller organist Lene Bordorff.
LÆS OGSÅ ARTIKLEN "KORSANG ÅBNER DØRERNE TIL FOLKEKIRKEN" VED AT KLIKKE HER.