Pas på brug af billeder fra nettet
Det kan være fristende at bruge et billede, der ligger frit tilgængelig på internettet, men du risikerer en regning for krænkelse af ophavsretten.
Sidder du med kirkens kommunikation, skal du være opmærksom på, at du ikke må hente billeder fra internettet ned og bruge dem på f. eks. kirkens hjemmeside. Det kan i sidste ende koste en regning på mindst 5.000 kr. for krænkelse af ophavsretten, hvilket er sket for tre af stiftets sogne i løbet af det sidste år.
Som udgangspunkt er alle billeder omfattet af ophavsretsloven. Det vil sige, at du kun må bruge andres billeder eller billedmateriale efter aftale med den, der ejer rettighederne til billedet. Også selvom billederne ligger frit tilgængelige på internettet, og uanset, om du bruger billeder til et digitalt eller trykt medie.
Ophavsretsloven gælder også for billeder fundet via Google, sociale medier eller andres hjemmesider.
Af samme grund er det altid en god ide at bede den fotograf, I har hyret til f. eks. et arrangement eller indvielsen af den nye sognegård, om at frikøbe billederne.
Når billederne er frikøbte, betyder det, at I kvit og frit kan bruge billederne efterfølgende. Det kan være til kirkens hjemmeside, kirkebladet eller jeres sociale medier.
Hvis du har brug for gratis genrebilleder til kirkens hjemmeside eller sociale medier, kan du f. eks. finde dem hos Colourbox eller Pixabay. Desuden har folkekirken.dk en stor og gratis materialebank med alverdens billeder af alt fra fastelavnsfest til babysalmesang og dåbshandlinger.
Find materialebanken hos folkekirken.dk ved at klikke her.
Husk også at spørge jeres kommende foredragsholder til f. eks. en sogneaften, om vedkommende har et PR-foto, som I må bruge på kirkens hjemmeside, i stedet for at hente et billede fra f. eks. nogle af foredragsbureauerne - medmindre der står, billedet frit må benyttes.