Fortsæt til hovedindholdet
Nyhedsarkiv 2024
Nyheder

Kristent-muslimsk samtaleforum i Vejle og Jelling

Årets forum for samtale mellem kristne og muslimske ledere havde i år temaet ”Religiøs identitet og folkelighed – i krig og fred”.  

Michael Markussen i rundbordssamtale

Sogne- og migrantpræst Michael Markussen fra Simon Peters Kirke i Kolding i samtale med deltagerne på konferencen.

Af sogne- og migrantpræst Kirsten Münster, Haderslev Domkirke.

Årets forum for samtale mellem kristne og muslimske ledere foregik i år i Haderslev Stift, nærmere bestemt Vor Frelsers Kirke i Vejle og Jelling. Kristent-muslimsk samtaleforum (KMS) havde temaet ”Religiøs identitet og folkelighed – i krig og fred”.  På konferencen blev drøftet spørgsmål om majoritet og minoritet i den offentlige debat, om religiøs identitet i et sekulariseret samfund, og om forholdet mellem religiøs og national identitet.

Jelling var en absolut velvalgt placering til samtale om religiøs identitet, for her er arnestedet for den religiøse identitet i Danmark. 

Sognepræst Birgitte Møldrup trak linjer fra religionsmødet på Harald Blåtands tid til vores nutidige forståelse af religionsfrihed.

Konferencen indeholdt også en pilgrimsvandring mellem de historiske monumenter i Jelling, hvor kristne og muslimer to og to fordybede sig i samtale. Her blev der talt om, hvordan vi praktiserer vores tro, og hvordan vi ser på forholdet mellem vores tro og det moderne samfund. Altså om vores religiøse identitet i dag.

En session bød på ”Modsætninger mødes – biskop og imam”, med samtale mellem biskop Marianne Christiansen og imam Naveed Baig. Ved flere lejligheder har de to optrådt sammen, og de bliver jævnligt mødt med undren over, at det er muligt at mødes i venskabelighed og respekt, når de nu tror noget forskelligt.  Naveed Baig og Marianne Christiansen mener, det er vigtigt at troende mennesker viser, det er muligt at leve sammen i fred, og at vi fremmer, at vores samfund giver plads til religion.

KMS blev etableret under karikaturkrisen i 2006. Kristne og muslimske ledere i Danmark så et fælles behov for at danne netværk med hinanden og skabe et rum for samtale. Gennem de forløbne 18 år har de årlige konferencer medført både kendskab og venskab på tværs. Nutiden er præget af uforsonlig debat i det offentlige rum, så det er fortsat vigtigt at mødes på tværs af lighed og forskellighed og føre en samtale – både om det, vi er enige om, og det vi er uenige om.