Biskoppens månedshilsen
- Taknemmeligheden over et tronskifte i fred og glæde står i skærende kontrast til forfærdelsen over de lidelser, der rammer mennesker under krig og ufred, og i disse dage katastrofalt menneskene i det indespærrede og sønderbombede Gaza, skriver biskop Marianne Christiansen i årets første månedshilsen.
Godt nytår!
”Fredens Gud! Den livsalige fred du skænke vort land til at blomstres ved! Velkommen, nytår, og velkommen her!”, synger vi ved nytårstide. Og dette nytår synes på en særlig måde og på en forfærdelig baggrund at kalder taknemmeligheden over freden frem sammen med bønnen om for fred for alle folk.
Da Dronningen holdt sin første nytårstale i 1973 talte hun bl.a. om den frygtelige krig i Vietnam og håbet om, at den måtte finde sin afslutning. Ved sin sidste tale var det krigene i Ukraine og i Gaza, hun måtte løfte frem til vores fælles bøn om fred. Hun talte dengang om, at freden ikke bare er fravær af vold og krig, men det er en fred, der vindes i samfundet i hensynet til hinanden og forståelsen af hinanden udover vores egne egoistiske hensyn.
Til taknemmeligheden hører, at vi lever i et land, der længe ikke har været ramt af bomber og krig på landjorden, og at et regentskifte hos os sker i fred og med glæde og taknemmelighed for den afgående dronning og glæde og forventning til den nye konge. I denne nytårshilsen vil jeg gerne endnu engang udtrykke min tak til Hendes Majestæt Dronning Margrethe for, hvad hun har betydet for freden i samfundet og for folkekirkens virke. Og samtidig glæde mig til at modtage Kong Frederik og Dronning Mary. Kongen har jo i vores kirkeordning også et kirkeligt embede som ”første medlem” af folkekirken: Den, der udsteder kirkelige regler og udnævnelser og autoriserer folkekirkens fælles ritualer og salmebøger.
Taknemmeligheden over et tronskifte i fred og glæde står i skærende kontrast til forfærdelsen over de lidelser, der rammer mennesker under krig og ufred, og i disse dage katastrofalt menneskene i det indespærrede og sønderbombede Gaza. Som danske borgere føler vi os magtesløse, men vi kan opfordre vores politikere til at søge indflydelse på krigens magthavere for at få stoppet ødelæggelsen af menneskers liv og livsgrundlag. Vi, som bor i de sønderjyske egne ved, hvor lange spor krigens vold trækker i familie og samfund. Og det endda i landsdele, som ikke har været sønderbombet eller belejret i det omfang vi i dag ser i Ukraine og i Gaza. Hvor lang tid skal der gå, før hadet og hævntørsten udslukkes blandt de voldsramte, og hvilke traumer vil de overlevende børn vokse op med og bære videre i generationer?
Fredens Gud! Vi må bede for, at myrderierne ophører, og at der gennem tid og ved hårdt arbejde også fra andre end de krigsførende opnås fred og retfærdighed. For uden retfærdighed kan freden aldrig blive varig.
Gid nytåret må bringe fred. Så bliver det godt.
Læs biskoppens tale til Hendes Majestæt Dronningen ved at klikke her.