Babysalmesang i Gårslev
Et tilbud til sognets allermindste og forældre på barselsorlov.
Babysalmesangen er i de senere år blevet en stor succes i mange af landets sogne. En invitation til sognets allermindste og forældre på barselsorlov. Kirkens rum, musik og salmesang gør tilbuddet enestående. Forældregenerationen, der ikke lærte salmevers udenad i folkeskolen, er positive og åbne over for at give vores salmesangskat videre. Og så er der intet, der er mere smittende end babyernes umiddelbare begejstring, når orglet bruser, og mor, far (eller ”bedste”) synger og vugger med på sangen.
Målgruppe
Forløbet er som udgangspunkt tilrettelagt for de allermindste (nul til et årige). Det er også fortrinsvis i det første år, at én af forældrene går hjemme på orlov.
Hvordan kommer vi i gang
Det første hold er det sværeste at få samlet. Den bedste reklame er den mundtlige opfordring i mødregrupper og lignende sammenhænge. Vi møder forældrene ved dåbssamtaler og dåb, hvor det er oplagt at have invitationen liggende fremme. Vi valgte desuden at sende indbydelsen ud til sidste års dåbsbørn. Men skal tilbuddet nå alle, må vi også annoncere i dagblade, på biblioteket, hos læger og sundhedsplejersker.
Eksempler
Med babysalmesange har vi mødt mange nye og unge familier i kirken. Nystiftede og nytilflyttede familier som har glædet sig over muligheden af et fællesskab med andre børnefamilier – ofte hjemmegående mødre. Vi benytter et meget genkendeligt musikforløb, så babyerne bliver fortrolige med både de små børnesange og salmeversene – og de fagter og rekvisitter, der følger med. Vi veksler mellem nye og gamle salmer, kendte og knap så kendte – og altid et par aftensange, som er let at tage med hjem til godnatsang. Ofte melder mødrene tilbage, at salmerne bliver favoritter, når barnet skal sove eller trøstes.
Efter babysalmesangen går der hurtig en time med lidt forfriskning – og den hyggelige ”ammestuesnak”. Omgivet af kirkerum og salmesang falder samtalen let på kirkens øvrige arbejde. Og mødrene har været en god testgruppe i forhold til nye tiltag fx dåbsklub, småbørnsgudstjenester og lignende. Vi har prioriteret denne del af samværet højt og inddraget frivillige fra sognet til kaffe-hjælp, klaverspil, m.m., så babysalmesangen også bliver et møde med menigheden. Og ”frivillige bedstemødre” er guld værd i denne sammenhæng.
Vigtige overvejelser
Mange forældre er meget opmærksomme på, at fx musikken har stor betydning fra barnet er ganske lille. Men babysalmesangen er ikke det eneste tilbud til de allermindste – ofte er der også babysvømning, babymassage, osv. på ugens program. Derfor bliver babysalmesangen oftest tilbudt som et forløb over 10-12 gange – med tilmelding og betaling som i enhver anden forening. Det sender også et signal om, at det er et kvalificeret og veltilrettelagt forløb. Men både pris og forventning til deltagelsen vil sikkert også afholde nogen fra at tilmelde sig. Vi må overveje, om det musikalske og det mere diakonale tilbud kan samles i ét – eller om vi når længst ved at udbyde flere tilbud til småbørnsfamilierne i sognet.
Tekst: Conni Møberg Lynge, Gårslev sogn