Fortsæt til hovedindholdet
Familier, børn og unge
Nyheder

Børnekirke i Nørremarkskirken, Vejle

Sognemedhjælperen afholder kirke i børnehøjde for de to til ti årige en gang om måneden.


Børnekirken i Nørremarkskirken i Vejle er kirke i børnehøjde. Formålet er, at selv helt små børn kan få noget ud af at komme med i kirke. I børnekirken synger, lytter, tegner og leger vi. Når unge familier vil i kirke, har de mulighed for at vælge en søndag i måneden, hvor der er børnekirke. Det giver forældrene mulighed for at blive i kirken og få noget ud af præstens prædiken. Børnekirken er fra salmen før prædiken til lige før nadveren (ca. 20 min.).

Målgruppe
Børnekirken er for børn i alle aldre. I praksis er det børn fra to til ti år, som under prædikenen vælger at gå med sognemedhjælperen ind i konfirmandstuen. Børnekirken gør det nemmere for børnefamilier at gå i kirke. Forældrene er lettet for den udfordring, det er at få deres børn til at sidde stille under præstens prædiken. (Det giver endvidere den øvrige menighed ro til at høre prædiken).

Hvordan komme i gang
Fra idé til handling kan der være en del arbejde. Det er vigtigt, at menighedsrådet vil bakke op om et nyt initiativ. Der kræves egnede lokaler, materialer og nogle frivillige hjælpere (meget gerne tre til fire personer). I Nørremarkskirken har vi konfirmandlokaler under samme tag som selve kirken. Det er meget praktisk, at børnene selv kan gå ind i kirken igen, når børnekirken er slut. Børnekirken har fire til fem frivillige, som hjælper sognemedhjælperen. Hjælperne har været med til at udvikle konceptet. De er kommet med ideer til, hvordan Børnekirken skulle fungere. Det er en fordel at være nogle stykker for at inspirere hinanden og for at afløse, hvis sognemedhjælperen er forhindret.

Eksempler
Der er udarbejdet et koncept for børnekirken. Det er fast ”ritual”, at to børn tænder lysene på børnealteret. Når det er gjort, synger vi altid den samme sang: ”Han har den hele vide verden”. Vi har en stor ”flip-over” hvor der er mange forskellige kristne børnesange. Sangene på ”flip-overen” har gode illustrationer, så børn der ikke kan læse også kan synge med. Herefter fortæller den voksne dagens tekst og lægger op til dialog med børnene. For det  meste lykkes det at få børnene til at tænke med, og de fortæller gerne om egne erfaringer. Vi forsøger at være pædagogiske, så børnene både hører, ser og føler. De fleste gange får børnene mulighed for at lege, tegne eller samle et stort puslespil som afslutning. Børnene får en kiks og saftevand sammen med forældrene efter gudstjenesten. Inden børnene går hjem får de lov at vælge en lille ”gaveting”, som de må tage med hjem. I gavekassen findes: blyanter, viskelæder, hoppebolde, pixibøger o.lign.

Andre vigtige overvejelser

  • Hvad vil der være af udgifter? – Er menighedsrådet villig til at betale, eller skal udgifterne dækkes af andre (Y´s men, KFUM og KFUK m.fl.)?
     
  • Hvordan laves der PR for børnekirken? – omtale i kirkeblad, indbydelser kan sendes ud til familier, der kan laves små programmer, som kan lægges i tegnemapper i kirken osv. I Nørremarkskirken sendes altid en påmindelses-sms ud til ca. 35 børnefamilier (sms udsendes nemt fra PC fra www.CPSMS.dk). Saml derfor altid mobilnumre på familier, der har været i børnekirke. Spørg familien, om de er interesseret i at blive påmindet via sms. 
     
  • Hvem kan/vil hjælpe? Ansatte skal/kan ikke lave alt arbejde i kirken. Derfor er frivillige gode at trække på.
     
  • Hvor mange børn skal der komme i Børnekirken, for at det er en succes?
     
  • Hvordan er det bedst at fortælle om tilbuddet under gudstjenesten?
     
  • Diakoni: 
    At forkynde evangeliet for børn i ord og handling – med sange og lege, 
    med nærhed og varme.
    At være med til at give svar på børns spørgsmål om tro, liv og død. 
    At tage børn alvorligt!

Tekst: Søren Kjærgård Jensen, Nørremarkskirken, Vejle