Fortsæt til hovedindholdet
Nyhedsarkiv 2024
Nyheder

Sogn vil udvide skovkirkegård

Skovkirkegården på Juelsminde Kirkegård er så populær, at den nu bliver udvidet.

Skovkirkegård

Skovbunden på Juelsminde Kirkegård er dækket af marksten, der markerer det enkelte gravsted.

Juelsminde Kirkegård har siden 1995 kunnet tilbyde sine sognemedlemmer at blive begravet på under svajende trækroner på skovkirkegården i Juelsminde. Menighedsrådet erhvervede sig skovstykket på 65 x 142 meter i 2000, da man begyndte at mangle kiste- og urnepladser på kirkegården. 

Og det er populært. Faktisk så populært, at kirkegården nu udvider skovkirkegården med knap en hektar. 

- Flere vælger kirkegården fra og skoven til, og vi er ved at løbe tør for pladser på den eksisterende skovkirkegård. Derfor vil vi gerne udvide med yderligere et stykke skov. Det er der, folk vil ligge - det er ikke på vores traditionelle kirkegård. Så det er eftertragtede pladser, og når vi nu har muligheden for at opfylde et ønske, mange har, så synes jeg, vi skal gøre det, forklarer menighedsrådsformand Henning Christiansen.

I øjeblikket er der 50 ledige pladser på den eksisterende skovkirkegård, og da der kommer 25-30 til om året, er der snart ikke flere pladser.

- Det er ærgerligt, hvis vi skal afvise nogle, når tendens er, at folk gerne vil ligge i skoven, og når vi får et nyt stykke skov, kan vi tilbyde muligheden til alle, forklarer graver Hans Nielsen.

- Vi har selvfølgelig fået nogle erfaringer fra vores eksisterende skovkirkegård, som vi tager med os i arbejdet med det nye stykke skov. Det er for eksempel meget vigtigt, at de særlige bestemmelser omkring en skovkirkegård bliver gjort meget tydelige, så de besøgende ikke bliver overraskede over, der kun må lægges afskårne blomster og naturmaterialer, siger graver Hans Nielsen.

Juelsminde Kirkegård forventer at udvidelsen er klar til brug indenfor en kort årrække.

GRØNT TEMA: KREMATORIE VIL OPSÆTTE SOLCELLE-ANLÆG

Fakta

Skovkirkegård i Danmark

I 2008 blev begravelsesloven ændret, så det er muligt også at blive begravet i naturen. Den stigende interesse for skovbegravelser har fået flere kirker til at udvide kirkegården, så den støder op mod skovområder.

 

Nyanlagte skovkirkegårde er ofte kendetegnet ved, at de ligger i skovområder lidt væk fra den traditionelle kirkegård. 

 

Reglerne for skovkirkegårdene er forskellige, men typisk har skovkirkegården kun plads til urner. Der findes dog også skovkirkegårde med kistebegravelsespladser på skovafsnittet.

 

I undersøgelsen "Folket og folkekirken 2024" fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) er det 14,3 procent af de adspurgte danskere, der svarer, at de ønsker, at deres aske skal spredes, og 7,3 procent, der svarer, at de ønsker, at urnen med deres aske skal nedsættes på en skovkirkegård.