Fortsæt til hovedindholdet
Nyhedsarkiv 2024
Nyheder

Provsteboligen i Vejle

Provsteboligen i Vejle har huset både børnehjemsbørn og en markant sognepræst og senere biskop, der blev anholdt af Gestapo under krigen.

Provstebolig i Vejle

Den nuværende provstebolig i Vejle er tilknyttet embedet i Sankt Johannes Kirke, der købte ejendommen i 1942.

På den ende side er der udsigten fra provsteboligen i Vejle, der ligger som et Fort Knox omkranset af høje mure. På terrassen er der vue over hele Vejle by, Bølgen, Olafur Eliassons byggeri Fjordenhus, byens kirker, Vejle Ådal og Sankt Johannes Kirke, som tjenesteboligen hører til. På den anden side støder huset op til den stærkt trafikerede Jellingvej. Det mærker Vejles provst, Dorte Volck Paulsen, nu ikke ret meget til. På nær en enkelt undtagelse.

- Det ligger så tæt på Jellingvej, at vi en aften var tæt på at få en bil gennem køkkenet, hvis der ikke havde været et autoværn, men heldigvis har arkitekten i sin tid sørget for, at alle vinduer vender væk fra vejen, fortæller Dorte Volck Paulsen, der elsker at sidde i huset karnapstue med udsigt over Vejle by, hvor lyset strømmer ind fra de store vinduer. 

- Jeg synes, det er et meget stort privilegium at få lov at bo i sådan et smukt, gammelt hus, hvor man kan mærke historiens vingesus. Jeg sætter stor pris på at bo i en tjenestebolig, hvor murstenene taler med, og hvor man kan mærke ånd og kultur. Jeg tager også mit privilegium alvorligt, og tænker meget over, at det er mig, der skal være øjne på huset og være opmærksom på, hvis der pludselig er noget galt, så det fortsat kan bevare sin gode stand.

En historisk tjenestebolig

Det var oprindeligt en teglværksdirektør, der byggede huset  i 1902, som i sin tid har fungeret som både et to-familieshus, børnehjem og præstebolig. Det er et hus med tyngde og ro og masse af smukke detaljer, man kan fortabe sig i: Runde vinduer, gamle dørhåndtag, kunstfærdige døre, originale vinduespartier og sågar en indbygget pengeboks i entreen. 

Da Sankt Johannes Kirke blev indviet i 1941, manglede præsten Haldor Hald en embedsbolig, og i 1942 købte sognet boligen på Jellingvej, kaldet Uhrskovhus.

- Haldor Hald er en af de historiske personer, der har præget huset. Han talte nazismen imod og hjalp modtandsfolk, indtil han i oktober 1944 blev arresteret af Gestapo. Han var på vej til bryllup i præstekjolen og kapellanpræsten, der boede i kælderen, måtte overtage vielsen, fortæller Dorte Volck Paulsen.

Haldor Hald sad i Frøslevlejen og koncentrationslejren Neuengamme, og blev siden chef i Kirkens Korshær og biskop i Lolland-Falsters Stift. De næste årtier boede forskellige præster på skift i tjenesteboligen. Da den tidligere præst i Sankt Johannes Kirke, Leif Arffmann, blev provst, boede han med sin kone, sognepræst Birgitte Arffmann i hendes tjenestebolig, inden hun gik på pension. Herefter overtog Leif Arfmann præsteboligen på Jellingvej, som Dorte Volck Paulsen og hendes familie flyttede ind i 2018.

Tjenesteboligen er en pligt

Dorte Volck Paulsen har altid oplevet det som en stor fordel at bo i tjenestebolig for både præsten og sognet: 

- Der er meget gammel visdom i at bo med dem, man skal virke for og blandt. Jeg mener, det er til glæde for begge parter, at præsten bor i sognet og er en del af hverdagen, siger Dorte Volck Paulsen, der oplever, at folk stadig ringer på døren til huset på Jellingvej, når de har brug for at tale med præsten. 

- Det er ikke altid, man ved, hvornår man bliver ramt på livet, og der er det godt, folk ved, hvor de kan gå hen. Jeg synes, det giver mening, man kender præsteboligens adresse, og jeg har selv oplevet at blive opsøgt ved døren, når man ellers har lukket ned. Så må man tage embedet på sig igen, for det er ikke for sjov, når nogen ringer på efter kl. 21, siger hun og pointerer:

- Jeg ved godt, at nogle synes, præsten bor for billigt. Præsten betaler leje og el, vand og varme, men der er en reduktion i huslejen, fordi man har pligt til at bo i sin embedsbolig. Man kan ikke bare vælge noget andet, og skal flytte ud, så snart man forlader embedet. Jeg synes, præster betaler en rimelig husleje, og det er i orden, det ikke er til markedspris, fordi vi er der i embeds medfør. 

LÆS OGSÅ OM PROVSTEBOLIGEN I FLENSBORG VED AT KLIKKE HER.