Ny præst i Slesvig og Omegns Danske Menighed
59-årige Bo Heikendorf Petersen kommer fra en stilling som mangeårig præst ved Filips Sogn på Amager. Nu skal han være præst hos Dansk Kirke i Sydslesvig.
Hvorfor blev du præst?
- Det lå ikke i kortene, at jeg skulle gå den vej. Jeg kommer fra et almindeligt folkekirkekristent hjem, hvor der var langt mellem besøgene i kirken. Da jeg blev konfirmeret, valgte jeg at gå i kirke hver søndag. Jeg mener, at det har gjort noget, at jeg der gjorde kirkegangen til en vane – selv om der blev længere mellem besøgene, da konfirmationen var overstået. Efter gymnasiet var jeg i Kibbutz i Israel og på højskole, inden jeg begyndte på ingeniørstudiet i København. Jeg faldt aldrig til på studiet og valgte efter et år at skifte til teologi. Og har været meget glad for at være præst i de 26 år, jeg har været præst på Amager ved København.
- Jeg synes selv, min baggrund har været en fordel i præstegerningen. Teologi og præstesproget kan nogle gange være lidt indforstået. Jeg har lært, at kirkens sprog skal formidles og nogle gange omskrives, for at folk kan forstå det. Da jeg havde været præst i 5 år, tog jeg et år fri til at læse journalist, så jeg kunne blive bedre til at formidle det, som jeg synes er verdens bedste budskab.
Hvilken slags præst vil du gerne være?
- Jeg skal jo være præst i Sydslesvig, hvor kirken er en af de ting, der samler. Jeg håber, at jeg kan gå ind og bygge videre på det på fællesskab, der allerede er - og måske få nye med. Som præst vil jeg gerne møde folk, hvor de er, og jeg håber, at de så oplever, at jeg er god at tale med, også om de svære ting i livet.
Hvad oplever du som den største udfordring ved at være menneske i dag?
- Jeg ville nødig være ung i dag. For mig virker det til, at der er perfekthedskultur, som er svær at leve op til. Kristendommens budskab om, at vi er elskede som dem, vi er, og at vi alle har fejl, er rigtigt vigtigt.
Hvad mener du er folkekirkens vigtigste opgave i dag?
- Kristendommen er, sagt lidt banalt, et budskab om, at verden er skabt af kærlighed, med kærlighed, til kærlighed. Kristendommen er troen på, at vi alle har værdi og at det gode vil vinde til sidst.
- I en verden af spin og fake news håber jeg, at kirken kan stå for en ordentlighed. Vi præster skal oversætte de klassiske kristne begreber som nåde, tilgivelse og barmhjertighed til nytidens sprog, så det får en fornyet aktualitet.
Hvilken salme holder du særligt af og hvorfor?
- Jeg er meget til nye salmer. "Spænd over os dit himmelsejl” og ”Du satte dig selv i de nederstes sted” har jeg brugt meget. Når jeg har julegudstjenester, forsøger jeg at smugle ”Hjerte, løft din glædes vinger” ind. Men det bedste salmevers, jeg kender, er stadig vers 7 fra ”Hil dig frelser og forsoner”:
Du, som har dig selv mig givet,
lad i dig mig elske livet,
så for dig kun hjertet banker,
så kun du i mine tanker
er den dybe sammenhæng!
Hvad er det bedste sted i Bibelen og hvorfor?
Jeg er meget glad for Paulus ord i 2. Koritherbrev 1,24: ”Vi er herrer over jeres tro, men medarbejdere på jeres glæde.” Vi glemmer nogle gange, at kristendommen og gudstjenesten handler om at gøre hinanden glade. At skabe et fællesskab i glæde, hvor alle er velkomne.
Hvilken bog ligger på dit natbord?
- Jeg er meget til krimier, men jeg begynder kun på en krimi, når jeg ved at har tid til at læse den færdig inden for 2-3 dage. Jeg skal jo flytte til Slesvig, så jeg har købt en tysk guide til området. Jeg er også gået i gang med at genlæse Jeanette Varbergs ”Viking” for at få Hedeby sat rigtigt ind i historien. Jeg har holdt foredrag om Leonard Cohen og som afskedsgave fik jeg ”De spedalskes ballet”. Den står højt på min to-do liste, men ikke som godnatlæsning!