Krematorie vil opsætte solcelle-anlæg
Fælleskrematoriet for Kolding og Fredericia Provstier har købt nabogrund for at opsætte solcelleanlæg, der skal være med til at mindske klimaaftrykket.
Fælleskrematoriet for Kolding og Fredericia Provstier har fået godkendelse fra By-, Land- og Kirkeministeriet til køb af krematoriets nabogrund og opsætning af solcelleanlæg.
Et af argumenterne for opstillingen af solcellerne er at sænke klimaaftrykket. Ambitionen er, at halvdelen af krematoriets strøm fremover skal komme fra solcelleanlægget.
Det fortæller Bo Sommerby, der er leder hos Fælleskrematoriet.
- Vi køber nabogrunden på 3000 m2 for at bygge et solcelleanlæg på 600 m2, som vi forventer står færdig indenfor de næste par år. Vi bruger en del strøm på krematoriet, og planen er, at vi med solcelleanlægget kan hente halvdelen selv og få den anden halvdel via grøn strøm.
Kolding Krematorie drives i fællesskab mellem sognene i Kolding og Fredericia Provstier. Krematoriet har med to normale ovne og en ovn til store kister plads til de ca. 3.000 kremeringer årligt, som antallet af kremeringer har ligget på de sidste par år.
Grøn løsning og billig kremering
Krematoriet blev bygget i 1999, og med tiden er de klimavenlige løsninger blevet et større og større fokuspunkt. I 2011 blev der indført et miljøkrav om at rense røggassen for kviksølv, medicinrester og andre giftige stoffer for at hindre dem i at komme ud i atmosfæren.
Administrationsleder Bo Sommerby blev ansat i 2021, og med en teknisk og operationel baggrund indenfor olie og gas branchen, hvor han tidligere bl.a. har arbejdet med energibesparelser på olieraffinaderier, lå krematoriets fortsatte grønne omstilling lige for.
- Vi har tænkt meget over, hvad vi kan gøre indenfor vores rammer for at lave så lille et klimaaftryk som muligt - og samtidig lave en billig kremering. Vi har b.la. skiftet til LED-pærer og bruger vores makulerede papir som fyld i vores urner. Vi har næsten halveret vores gasforbrug med relativt små tiltag ved bedre instrumentering og overvågning af ovnene, så energitabet er mindre og varmen bliver udnyttet bedre, forklarer Bo Sommerby.
Anlæg med eller uden batteribank
Alligevel syntes Bo Sommerby, det var oplagt med et større tiltag i form af et kommende solcelleanlæg.
- Nu er det lykkedes at komme et stykke af vejen med de små besparelser og halveringen af naturgassen. Vi måtte gøre noget mere drastisk for at mindske vores klimaaftryk og det gør vi med solcelleanlægget.
Under sagsbehandlingstiden fra By-, Land- og Kirkeministeriet har den aktuelle geopolitiske situation ændret sig. Derfor overvejer krematoriet nu, hvilken type solcelleanlæg der vil være det mest optimale, så krematoriet udover en grøn besparelse og et lavere klimaaftryk fortsat kan drifte anlægget under en evt. strømafbrydelse.
- Vi skal have sikkerhed for, vi fortsat kan drifte køle- og fryseanlægget og helst også fortsætte kremeringerne, hvis der kommer et par dage uden strøm.
Derfor overvejer Kolding Krematorie, om man skal etablere et solcelleanlæg med batteribank, der kan kobles til stedets generatorer.
- Den oprindelige løsning ville koste ca. 1 mio. kr. med en tilbagebetalingstid på 4-5 år, mens løsningen med en batteribank vil koste 2,5 mio. kr. med en tilbagebetalingstid på knap otte år. Så forskellen på, hvornår anlægget har tjent sig ind i forhold til den almindelige drift er egentlig ikke så stor. Og får vi en energikrise igen som i 2022, kan anlægget tjene sig ind på endnu kortere tid. Det er de overvejelser, vi går med i øjeblikket, siger Bo Sommerby.