Fortsæt til hovedindholdet
Sådan fik andre midler
Nyheder

Millionstøtte fra fonde til kirkens nye tag

Menighedsrådet fik mod på at søge eksterne midler til Kliplev Kirkes renovering efter et kursus i fundraising hos stiftet, og modtog for nylig over 4 mio. kr. i støtte fra fonde.  

Kliplev Kirke

Blytaget på Kliplev Kirke står foran en tiltrængt udskiftning. 

Støtte fra en eller flere af landets mange fonde til renovering af kirkerne eller andre kirkelige projekter er en oplagt mulighed til at få medfinansiering. 

Det har menighedsrådsformand Arne Rasmussen fra Kliplev Kirke erfaret, efter kirken for nylig modtog over 4 mio. kr. i fondsstøtte.

Kliplev Kirke stod for en omfattende renovering af kirkens tagkonstruktion, samt udskiftning af blytaget, og et nyt trætag på det fritstående klokketårn.

I 2022 fik menighedsrådet udarbejdet et projekt, indhentet alle relevante tilladelser, og der blev afholdt licitation over projektet til udførelse i 2023-24. Den samlede pris landede på 10.250.000 kr. 

Finansieringen blev godkendt med et lån fra stiftsmidlerne på 6 mio. kr. 

Resten skulle menighedsrådet selv søge at fremskaffe. 

- At søge fondsmidler var en oplagt mulighed, men ingen af os havde kendskab til området eller før prøvet at søge fondsmidler, fortæller Arne Rasmussen, der er Kliplev Kirkes menighedsrådsformand.

Workshop på stiftet

Derfor deltog tre medlemmer af menighedsrådet i en gratis workshop om netop fundraising til kirkelige projekter, der blev afholdt af Haderslev Stift i februar 2023.

- Her fik vi indgående kendskab til muligheder og procedurer ved fundraising, samt brugeradgang til fonde.dk, som er en database med oversigt over alle landets fonde og deres formål. På workshoppen blev det understreget, at det var vigtigt at formulere en kort beskrivelse af, hvorfor fonden lige netop skulle imødekomme vores ansøgning, og hvorfor, ideen var støtteværdig, siger Arne Rasmussen. 

Ved at gennemgå de forskellige fondes formål udvalgte menighedsrådet tre muligheder: Kirkeministeriets Istandsættelsesordning, A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden. 

Hos Kirkeministeriets Istandsættelsesordning var ansøgningsfristen 1. april. Det kunne man ikke nå, så tilbage var kun A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden.

Vær kortfattet og ærlig

Menighedsrådsformanden lavede herefter et oplæg, hvorefter menighedsrådet mødtes og i fællesskab fik skrevet et kort og præcist følgebrev. 

Det blev tilrettet til henholdsvis A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden, der sammen med arkitektens projektbeskrivelse, det endelige budget og arkitektens overslag udgjorde ansøgningen.  

- I følgebrevet til A.P. Møller fokuserede vi på grænselandet, kulturværdien og kirkens betydning for Hærvejen. Det gik igen hos Augustinus Fonden, men her lagde vi mere vægt på bevaring af kirkens inventar, siger Arne Rasmussen.

Ansøgningerne blev indsendt 24. april, og 1. november modtog kirken en bevilling på 2,5 mio. fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formål, og 2,0 mio. fra Augustinus Fonden. 

Dermed fik Kliplev Kirke sit projekt fuldt finansieret.

-  Vores erfaring er, at man i hele forløbet er kortfattet og ærlig, uden store, indviklede forklaringer, og at den projektbeskrivelse, der skal medsendes, er klar og gennemarbejdet. Projektets fortræffeligheder må gerne fremhæves, men skal kunne dokumenteres, siger Arne Rasmussen.

Vil du også have redskaberne til at gennemføre en fondsansøgningsproces? Så holder stiftet sin den næste gratis workshop i fundraising til kirkelige projekter tirsdag 20. februar kl. 12-15.45. Læs mere her og tilmeld dig hos lek@km.dk.

Kan du ikke komme med 20. februar, bliver workshoppen også afholdt den 10. september kl. 17-20.30.