Fortsæt til hovedindholdet
Planlægning af kommunikation
Nyheder
Høretelefoner, kop, mobil, bærbar, mus, kamera, linse og plante på bord

Planlæg med årshjul

Årshjulet kan hjælpe dig med at planlægge kirkens kommunikation, så I husker de vigtige interne og eksterne begivenheder, som I kan koble jeres historier op på.


Af Malene Bjerre, Helsingør Stift

Mange virksomheder bruger et årshjul til at huske vigtige interne datoer. I en kirke kan det f. eks. være særlige gudstjenester og arrangementer på årshjulet.

Men du kan også bruge årshjulet til at gennemtænke eksterne begivenheder i lokalsamfundet, som kirken kan deltage i på den ene eller anden måde. Måske er der kulturnat, hvor I kan invitere byens borgere på besøg i klokketårnet eller krypten? Måske et motionsløb, hvor kirkens ansatte kan udgøre et hold? Måske er der byrådsvalg, og I kan arrangere en debat om tro, håb og politik i den forbindelse?

Tænk også på, hvordan bestemte samtaler på den offentlige dagsorden kan forudsiges. Henover årsskiftet diskuterer vi nytårsforsæt – måske har nogle af os brug for lidt trøst over, at vi igen i år ikke lykkes med at holde dem. Eller måske skal vi bare have hjælp til at finde på nogle nytårsforsætter, der er bedre? I starten af januar starter en ny sæson af X Factor, hvilket typisk starter en diskussion om feedbackkultur, curlingforældre og talentudvikling – har kirken mon noget at sige til det? I februar er der vinterferie, og så vil forældre og bedsteforældre gerne have ideer til, hvad man kan lave med de skolefrie børn. Osv. 

Gå årshjulet igennem, måned for måned, uge for uge. Nogle af debatterne og arrangementerne kan I deltage i; nogle anledninger kan I bruge til selv at sætte et arrangement i søen. Og måske skal I bare tage afsæt i begivenhederne til en kommentar på Facebook, der kan vise, at kirken er en levende og engageret del af samfundet.

Ideer til faste punkter til årshjulet: 

(ugenumrene er cirkatal):

Uge 1: Nytårsforsæt, slankekure. En ny start.

Uge 6: Oscaruddeling

Uge 7: Valentinsdag

Uge 7-8: Vinterferie med børnene

Uge 8: Fastelavn

Uge 10: Kvindernes kampdag (8. marts)

Uge 14: Aprilsnar

Uge 19: Befrielsen

Uge 20: Eurovision 

Uge 21: Copenhagen Marathon

Uge 24: Folkemødet på Bornholm

Uge 24: Studenterne begynder at springe ud

Uge 24-28: EM/VM i fodbold (hvert andet år)

Uge 26-31: Skolernes sommerferie

Uge 27: Roskilde Festival

Uge 32: Skolestart

Uge 34: CPH Pride

Uge 36: Studiestart

Uge 42: Efterårsferie

Uge 44: Bogforum

Uge 48: Black Friday

Uge 49-52: Jul

Uge 52-53: Nytår. Året der gik, nytårstaler

Se også FN’s dage (vidste du f. eks., at 20. marts er international glædesdag?)
 

Facebook opslag fra Frederiksberg sogn af Pride optog