Sådan filmer du med din mobiltelefon
Her er en række enkle tips og tricks, du kan bruge, hvis du skal filme med din smartphone.
Af Henrik Helms og Henrik Dons Christensen.
Det kan være overvældende at gå i gang med at filme arrangementer i folkekirken. Det kan især være udfordrende at skulle sætte sig ind i nyt udstyr, men en let tilgang er at bruge kameraet i mobiltelefonen.
Inden du skal filme:
- Brug tid på at planlægge, hvad du skal filme, så du ved, at du får det hele med. På den måde er du mere sikker på, at du ikke mangler noget, når du kommer tilbage fra optagelse. Her kan det være en god ide at lave et storyboard eller skrive ideer ned til, hvad du vil have med på sine optagelser. Vær også åben for nye muligheder, når du er ude at optage.
- Tjek, at der er batteri og hukommelse på din telefon. At filme kan kræve en del strøm og plads.
Når du er på location:
- Tør linsen af på mobilen, og vær opmærksom på, at dine fingre ikke dækker for linsen, når du filmer.
- Pas på, at du ikke dækker for mikrofonen med hænderne, så man ikke kan høre, hvad du siger. Du kan også vælge at købe en ekstern mikrofon, enten en trådløs eller på kabel, der kan forbedre lyden. Vær opmærksom på vindstøj eller rumklang i lokalet – i så fald er det vigtigt, at den, der taler, ikke kommer for langt fra kameraet eller mikrofonen.
- Hvis du stiller din mobiltelefon på noget for at filme dig selv, er det vigtigt at stille det på noget, som bringer det i øjenhøjde med dig, så du ikke taler op eller ned til folk.
- Programmet “Kamera” på mobilen kan sagtens fungere til at filme med. Ønsker du mere kontrol over dine optagelser, findes der andre apps, der kan hjælpe dig. Eks Filmic Pro, eller Premiere Rush
Når du filmer:
- Sørg for, at alle optagelser laves i samme format - altså at mobilen ligger ned eller står op.
- Kig på din telefon eller dit kameras display og se, om der er noget, der forstyrrer i optagelsen (f. eks en colaflaske eller en farverig kaffekande) - og fjern det, hvis der er mulighed for det.
- Hvis du ønsker at låse fokus og lys, kan du trykke på det sted på billedet, du ønsker. Dermed kan du lettere styre lyset i situationer, hvor der er meget lyst eller mørkt
- Sørg for at holde kameraet i ro. Det kan du gøre ved at støtte dig op ad en væg, stille mobilen på en kirkebænk eller lign. Du kan også vælge at sætte det på et stativ, hvis du har et - eller du kan lave en mobilholder i karton.
- "Shoot & Move". Skal du klippe filmen sammen bagefter, er det en god ide, at du flytter dig med kameraet og laver forskellige beskæringer af det samme billede. Et stort billede, gå tæt på og lav et nærbillede, stil dig højt oppe og gå på knæ og få det fra et lavt perspektiv. Det vil gøre det lettere for dig at klippe filmen sammen og tidsforkorte en sekvens.
- Pas på med at lave for lange klip. Lav hellere mange små end et enkelt langt. Det gør det lettere at klippe videoen sammen på sigt, da det er lettere at sortere sine klip, når de er små bidder.
- Er der eksempelvis en person eller en ting i forgrunden af billedet - så stil dig sådan, at der ikke “vokser” ting ud af hovedet på folk fra potteplanter og grene i baggrunden.
- Undgå at filme direkte mod lyset, eksempelvis op ad vinduer - men flyt dig, så du får lyset i ryggen, og lyset rammer det, du gerne vil filme.
- Sørg for, at du altid lige lader kameraet filme nogle sekunder mere - både før og efter, end du egentlig synes, du har brug for, så er det nemmere at klippe sammen bagefter
Når du er færdig med at filme:
- Når du er færdig med at filme, er du klar til at redigere dit materiale til en færdig film. Læs guiden til at klippe video.
- Hvis der er tale om et enkelt klip, så kan du klippe det til i starten og slutningen og uploade klippet til Facebook eller Youtube. Du kan ofte klippe hver lille film til på telefonen.