Kirken på Tværs, Haderslev
Et initiativ hvor de to sogne i Haderslev samarbejder for at fremme øget forståelse, kontakt og fællesskab mellem mennesker med forskellig etnisk og kulturel baggrund.
Kirken på Tværs har følgende fire formål for arbejdet:
• At være et kirkeligt mødested i Haderslev, der bidrager til øget forståelse, kontakt og fællesskab mellem mennesker med forskellig etnisk og kulturel baggrund (diakoni).
• At fremme gensidig omsorg, blandt andet i form af social og medmenneskelig indsats blandt mennesker med forskellig baggrund (diakoni).
• At gøre evangeliet om frelsen i Jesus Kristus kendt (mission).
• At være en hjælp for kristne med anden etnisk baggrund til at finde ind i et levende og engagerende menighedsfællesskab (menighedsopbygning).
Formålene har bibelske begrundelser, såsom appellen til omsorg for den fremmede, budet om næstekærlighed, missionsbefalingen, og en inklusiv kirkeforståelse der overskrider etniske og kulturelle grænser.
Målgruppe
Målgruppen er nydanskere uanset etnisk, kulturel eller religiøs baggrund.
Hvordan
Kirken på Tværs mødes en lørdag om måneden kl. 17-20 til fællesspisning og samvær. Først spises den medbragte mad, hvilket er utrolig vigtigt: alle kan medbringe mad til det fælles bord uanset kultur og sprogfærdigheder. Derefter følger et program, som varierer. Endelig sluttes med andagt. Mellem 30 og 80 mennesker deltager i en mangfoldig blanding af børn og voksne, etnisk danskere og nydanskere, kristne og muslimer. Meget netværk opstår og udbygges med baggrund i aftnerne.
Kirken på Tværs i Haderslev er et samarbejde mellem byens to sogne, som begge bidrager med menneskelige (herunder både ansatte og frivillige) og økonomiske ressourcer. Arbejdsgruppen på 15 personer er kirkeligt, fagligt, etnisk og interessemæssigt bredt sammensat, hvilket er en stor styrke.
Kirken på tværs har med tiden fostret nye arbejdsgrene:
• Bibelkreds for kvinder, som mødes en gang om måneden
• Kontaktfamilieordning for nye flygtninge, i samarbejde med byens frikirker
• Kvinder møder kvinder, som mødes til samvær om madlavning og kulturmøde en gang om måneden
• Deltagelse for familier i sommerlejre eller Folkekirkens Feriehjælp.
Invitation til deltagelse formidles via mund-til-mund metoden, via PR i kirkerne og via god kontakt til Haderslev Sprogcenter.
Økonomien beløber sig til 10.000 kr. årligt, som deles mellem de to sogne. Desuden søges årligt §18 midler gennem FrivilligCenter Haderslev, som bevilliger 8.000 kr. øremærket til en årlig udflugt samt materialer til kreative aftner.
Eksempler
De aftner er gode, hvor en nydansker fortæller om sin baggrund: sit land, sin kultur, sin religion, sin familie. Der er stolthed over at være i stand til at stå frem og dele sin historie for en forsamling – og glæde over at nogen vil lytte til den.
Sommerens grill-tur er en succes, ligesom kreative aftner med juleværksted og påskeværksted også er velbesøgte.
Glæde over fællesskabet er en kerneværdi i arbejdet.
At involvere sig
Arbejde med nydanskere er i sin essens en diakonal opgave, og man skal kun engagere sig, hvis man er parat til at involvere sig i menneskers liv. I den her sammenhæng bliver forkyndelsen utroværdig, hvis den står alene, fordi det handler om mennesker med mangeartede behov: mennesker med hårde oplevelser i deres bagage, mennesker med brug for råd til at forstå det danske samfund, mennesker med behov for støtte og fællesskab på deres vej som nye borgere i vores land.
Tekst: Helene Nørgaard og Kirsten Münster