Fortsæt til hovedindholdet
Reformationen 500 år
Nyheder

Kirken flytter ud i byrummet i Fredericia

Markeringen af Reformationens 500-års jubilæum bliver ikke en lukket kirkelig fest i Fredericia. Her arbejder provstiet tæt sammen med kommunen og Trekantområdets festival om folkelige arrangementer, der vil få kirken ud i byens offentlige rum. 

Munken Martin Luthers teser på slotsdøren i Wittenberg i 1517 har haft meget stor betydning for vores samfund i dag.
Kan man i 2017 tænke det videre til en relevant event, der i Kulturnatten trækker frem, hvad "folk" tænker om samfundet i dag?
F.eks. noget med teser?
Og vil en sådan event ligge bedst i byrådssalen eller rådhushallen?
Det er ikke hverdagskost, at handelsstanden, kommunen og kirken arbejder specielt tæt sammen om folkelige og kommercielle events som Kulturnatten. Men det gør de i Fredericia. Her er et udvalg under provstiet sammen med bl.a. Kultur og Fritid, Fredericia Gymnasium, biblioteket, museerne, Den Kreative Skole, byens eventkoordinator og Fredericia Shopping i gang med at give Kulturnatten lørdag den 2. september et umiskendeligt præg af Reformationens 500-års jubilæum.
Tanken er, at folkekirken og Den reformerte Kirke sammen sætter 15-20 programpunkter op, som har relation til reformationsfejringen, i Kulturnatten.

Luther på Volden

Et af arrangementerne er "Luther på Volden", en variant af "Jesus på Volden", som man kører årligt i Fredericia. Der planlægges både et "Luther på Volden" for alle interesserede - i regi af Kulturnatten - og et skolearrangement senere i september. Gymnasiets dramaklasser, der omfatter ca. 100 elever, ventes at indgå i hvert fald i skole-delen af arrangementet.
"Luther på Volden" vil bl.a. komme til at sætte fokus på fællessangen, skolevæsnet  og bogtrykkerkunsten:
"De ting, som beskriver Luthers liv og skæbne og de ting, han er kendt for," siger Lars Seeberg, sognepræst i Taulov og medlem af provstiets udvalg for Reformationsfejringen.
Der arbejdes også på et programpunkt sammen med og på Fredericia Dagblad om bogtrykkerkunsten og den moderne kommunikation.
Desuden planlægges der arrangementer med fællessang og fællesspisning på forskellige lokaliteter, og der vil blive inviteret til "meningsfulde samtaler" i stil med samtalesaloner i den gamle "asyl-by". 
Kommunen har både givet tilsagn om økonomisk støtte og praktisk hjælp:
"Det kan f.eks. blive aktuelt i forhold til at få et antal døre til teser op at stå." siger Lars Seeberg.
På spørgsmålet, hvad man har gjort særligt i Fredericia for at få så godt og stort et samarbejde op at stå, henviser Lars Seeberg netop til Fredericias tradition for og selvforståelse som en "asyl-by" for religiøse mindretal. 
"Men måske handler det også om, at vi bare vovede at gå i gang."
Fredericia Provsti har både sat en stor pulje af penge af til reformationsmarkeringen og fået tilsagn fra kommunen om medfinansiering af kirkens arrangementer i Kulturnatten.
En anden del af reformationsmarkeringen i Fredericia er de mange "Kirken på vej"-gudstjenester, som kirkerne arrangerer i perioden 6. september 2016-3. december 2017.