Økumenisk gudstjeneste i Haderslev Domkirke
Haderslev Domkirke lægger hus til den første store økumeniske gudstjeneste i Haderslev Stift. Den finder sted 5. februar kl. 14. Alle kirkesamfund i stiftet er inviteret til at deltage, og en hel række har allerede givet tilsagn om at deltage.
Fadervor på flere sprog, lystænding, refleksion, andre præstekjoler og en mere mangfoldig liturgi, end man normalt oplever i domkirken i Haderslev. Det vil kendetegne en af reformationsfejringens første store fælles begivenheder i Haderslev Stift: den økumeniske gudstjeneste søndag den 5. februar kl. 14.
Ud over folkekirken har Brødremenigheden, Den reformerte Kirke og Den katolske Kirke deltaget i planlægningen. De bidrager alle med bøn, læsninger, refleksioner og salmer i gudstjenesten den 5. februar.
Derudover er alle kendte kirkesamfund i Haderslev Stift inviteret til at deltage og på forskellig vis bidrage til gudstjenesten. En hel række af dem har allerede givet tilsagn om at deltage.
Greb om sig ved Reformationen
Den kristne kirkes enhed blev brudt allerede i de første århundreder e.Kr., men opsplitningen greb om sig i årene omkring og efter Reformationen. Økumeni er betegnelsen for bestræbelsen på det modsatte: at skabe samtale.
”Med gudstjenesten vil vi gerne markere Reformationen som det, der skilte os ad, og dermed anerkende, at der er ting, vi ser forskelligt på – men også at det væsentligste binder os sammen,” siger biskop Marianne Christiansen.
Bruddet og fællesskabet kommer til udtryk i en gudstjeneste, der både vil vægte bøn og anråbelse i splittelsen og taknemmelighed over fællesskabet og sendelsen til tjeneste i verden.
Udstilling i domkirken
I invitationen har tilrettelæggerne også lagt op til, at de kirkesamfund, der deltager, medbringer materiale til en udstilling, så gæster ikke kun kan tage del i en anderledes gudstjeneste, men også kan orientere sig i faktuelle info om de enkelte kirkesamfunds oprindelse, størrelse, centrale personer, teologi og hvad der karakteriserer de forskellige gudstjenester.
Det kan f.eks. ske umiddelbart efter gudstjenesten. Da er der nemlig inviteret til kaffe inde i domkirken.
Derfra kan ”så mange, som pladsen tillader, vandre med lys til en messe kl. 16.30 i den katolske Sct. Marie Kirke i Mariegade i Haderslev,” siger Marianne Christiansen.
Datoen 5. februar er lagt tæt op ad Kyndelmisse, 2. februar, en gammel kristen helligdag, og årsdagen for Ansgars død, 3. februar. Ansgar regnes for Nordens apostel på grund af den betydning, han havde for kristendommens indførelse i Norden.
Læs mere om økumeni og om Kirkernes Verdensråd.
Se Kirkeministeriets liste med anerkendte og godkendte trossamfund.