Konfirmandveksling markerer 2017
Haderslev Stift har i to år haft nye præster i stiftet i Wittenberg for at markere og skabe viden om de tætte bånd til den tyske reformations-hovedstad. I anledning af 500-året for Reformationen har udvekslingen i 2017 været udvidet til også at omfatte to hold konfirmander. De har netop været afsted.
I 2015, da Haderslev Stift første gang virkeliggjorde tanken om årligt at invitere et hold præster til Wittenberg for at forberede reformationsjubilæet og stadfæste den nære forbindelse mellem Haderslev Stift og Wittenberg, spurgte en lokal præst, om stiftet ikke også ville komme på besøg med et hold konfirmander.
Biskop Marianne Christiansen greb tanken og sendte indbydelsen videre til to af stiftsudvalgene: reformationsudvalget og det mellemkirkelige udvalg. Nogle præster, der havde hørt om projektet, søgte, fik støtte og fandt selv resten af pengene via bl.a. deres provstiudvalg. Og i sidste uge kom så det store øjeblik, da 38 konfirmander, to sognepræster, en sognemedhjælper samt lærere var på konfirmandudveksling i Wittenberg.
Vel hjemme gør sognepræst Annette Lyster-Clausen, sognepræst i Uldum, status:
"Det har været en fantastisk uge med nye venskaber, mange oplevelser, masser af andagter, en angstprovokerende oplevelse, da de unge skulle ud og bo hos tyske værter - og samtale om, hvordan det er at være ung og konfirmand "både her og der," siger hun. Den anden præst i projektet var Peter Krabbe-Larsen, sognepræst i nabosognet Sindbjerg.
Konfirmanderne indledte opholdet i Wittenberg med et løb, hvor de var alene afsted til seks forskellige Luther-mindesmærker - herunder slotskirken, hvor dronning Margrethes alterklæde hænger, og hvor man kan se døren, hvor Luther slog sine 95 teser om aflad op.
Derefter fik de en rundvisning i Luther-huset:
"Det gjorde indtryk at gå under de samme hvælvinger, som Luther beboede sammen med sin familie og et utal af venner," siger Annette Lyster-Clausen.
På anden-dagen mødtes gruppen med den tyske præst, der startede projektet: Thomas Meinhof, præst i Seyda og otte andre kirker i nærheden af Wittenberg.
"Kirkelivet og kirkerne i det tidligere DDR er nedslidte og medtaget af tiden med russisk dominans, men Thomas Meinhof er en ildsjæl, der kæmper ihærdigt for at få levendegjort kirken igen," fortæller Annette Lyster-Clausen.
Dag to indeholdt også et besøg på en institution for voksne psykisk handicappede. Den drives som et diakonalt projekt, og dem holdt de danske gæster en kort gudstjeneste sammen. Derefter blev de vist rundt i de arbejdende værksteder, genbrugsbutik m.v.
Derefter gik turen til Jüterborg, hvor Johan Tetzel solgte afladsbreve for paven, og hvortil Luther erfarede, at Wittenbergs borgere rejste for at sikre sig en plads i himlen. Sidst på dagen oplevede konfirmanderne et "overvældende tysk kagebord", som menighedens medlemmer havde stablet på benene for dem.
Den danske gruppe sluttede besøget med at adoptere et af de 500 lindetræer, der er plantet i Wittenberg i anledning af reformationsjubilæet. Det adopterede træ forsynes med en sølvplade med inskriptionen "Herren er min hyrde, jeg lider ingen nød. De lutherske menigheder i Uldum, Sindbjerg og Seyda". Hjemme er det planen at plante et søstertræ.
"Det var et hold taknemmelige og stolte konfirmander, der vendte hjem til Danmark. De er bevidste om, at de har fået en enestående mulighed for at møde andre unge og opleve historiens vingesus på åstedet," siger Annette Lyster-Clausen.
Det næste hold præster, der skal afsted på en tilsvarende tur, rejser til Wittenberg i september.