Fortsæt til hovedindholdet
Reformationen 500 år
Nyheder

Stor 2017-satsning var også pengene værd

Den store markering af Reformationens 500 år i Haderslev har sat sig spor i tusindvis af menneskers viden og erindring. Nu viser indsatsen sig også på en meget konkret måde at have været alle pengene værd.  

Det kostede års arbejde og mange menneskers engagement at skabe reformationsfejringen i 2017. Men indsatsen har på en meget konkret måde vist sig at være alle pengene værd. Det viser den evaluering, som Haderslev Kommune netop har afsluttet og offentliggjort. Der blev investeret ialt 1,7 mio. kr. fra stiftets og kommunens side i arrangementer og markedsføring, men ser man på den omtale, reformationsfejringen samlet genererede, er den opmålt til en værdi af 5,3 mio. kr.   
Det skyldes ikke mindst, at medier fra hele Danmark kom til Haderslev i pinsedagene og fortalte om både folkemødet og den tredobbelte festgudstjeneste i kirken, tv og teltet. 

Dronningen ledsages ud af Haderslev Domkirke efter festgudstjenesten. Foto: Lene Esthave/Haderslev Stift

Bag pinsefejringen i "Nordens Wittenberg" stod en styregruppe med repræsentation fra Haderslev Domkirke, Haderslev Stift og Haderslev Kommune. Styregruppen arbejdede med fire elementer i målsætningen: folkeoplysning, at sætte fokus på identitet og selvforståelse gennem Haderslevs særlige historie og betydning, at markedsføre Haderslev Kommune via den særlige kulturarv, der forbindes med Reformationens gennembrud i Danmark, og at skabe dialog om Reformationens temaer og betydning for samfundet i dag.

LutherAkademi

Se en gennemgang af mediedækningen fra pinsen:

En af de helt store satsninger var det såkaldte LutherAkademi - et tilbud til Haderslev Kommunes lærere, som via kurser om Reformationen og et besøg i Wittenberg fik viden og inspiration til undervisning om Reformationen og dens betydning. Det kastede mængder af initiativer i skolerne af sig.

Marianne Christiansen bliver interviewet til DR Vejret. Foto: Henrik Refshauge

Men størst gennemslagskraft rent mediemæssigt fik pinsens folkemøde og den tredobbelte festgudstjeneste pinsesøndag: Den officielle i Haderslev Domkirke med dronningen og hele det officielle Danmark, det nationale "spejl" i tv - gudstjenesten blev transmitteret direkte på tv - og det lokale "spejl" i det store telt på Gravene, hvor tv-gudstjenesten blev transmitteret direkte på en storskærm. Hertil alle var inviteret. 
Arrangementet indeholdt også en smuk procession af kirkefolk fra både ind- og udland og blev et mindeværdigt højdepunkt, selv om det fulgte blot to dage efter et særdeles velbesøgt folkemøde med sang og musik, foredrag og debat,  samtalesofaer og en meget stor salmeworkshop med lancering af en ny salmebog.   
Sideløbende med folkemødet og pinsesøndags festgudstjeneste fandt den årlige Hertug Hans Festival, Haderslevs middelalder-byfest, sted i parken tæt på folkemødet. 

Årets arrangementer kostede i alt 1,648 mio. kr. Af dem har kommunen betalt 1,417 mio. kr., og Haderslev Stift har betalt 230.000 kr.
Sikkerheden omkring arrangementet kostede 250.000 kr.    

Omtale for millioner

Det er et udtræk fra Infomedia, et bureau, der beskæftiger sig særligt med overvågning af medierne, der anslår, at indsatsen samlet hen over året gav omtale for millioner.

P4 Syd sendte live under folkemødet. Foto: Henrik Refshauge

Samlet nåede budskabet om Haderslev og byens særlige kulturarv ud til næsten 22 millioner læsere, lyttere og seere.

I pinsen blev Haderslev eksponeret for potentielt 14,5 millioner mennesker.
Fokuseringen fordeler sig på 374 omtaler i medierne med JydskeVestkysten, Haderslev Ugeavis og Kristeligt Dagblad som de største.
Omregnet til markedsføringsværdi - altså at Haderslev havde skullet købe sig til lige så meget omtale - anslår Infomedia værdien af omtalen til 5,3 mio. kr.
Evalueringen noterer en meget stor tilfredshed i styregruppen med arrangementet, men også en betydelig utilfredshed med Visit Haderslev og Destination Sønderjylland, som det viste sig umuligt at råbe op, og et totalt fravær af opmærksomhed på og samarbejde med det lokale handels- og erhvervsliv.
Evalueringen, der er udarbejdet af Flemming Just, tidligere redaktør på JydskeVestkysten, omtaler omvendt museets store udstilling om tro som en kæmpe succes, og noterer, at fejringen har vist, at kommunen "ikke har berøringsangst i forhold til samarbejde med det kirkelige i form af stift og domsogn."
Det er også interessant at læse den del af evalueringen, der handler om samarbejdet med de frivillige. De beretter entydigt, at deltagelsen gav bedre forståelse for både kristendom og Reformationens betydning for Haderslev. "En fantastisk stor og flot folkefest, som vi og byen kan være stolte af," lyder konklusionen her. 

Læs også på reformationsjubilæets officielle side: