Gå på opdagelse Idé og inspirationskataloget ved at klikke her
Hvorfor skal vi i sognene involvere os i migrantarbejdet og religionsmødet?
Det skal vi for de nye naboers skyld, for vores egen skyld, for kirkens og for samfundets skyld:
Når man er ny i det danske samfund og i lokalsamfundet, føler man sig fremmed. Folkekirken er det mest lokalt nærværende netværk med medlemmer, menighedsråd, præster, medarbejdere i alle sogne og bærer desuden på det kristne kald til gæstfrihed og omsorg for den fremmede. Det vil være en rigtig god indgang i det danske samfund at møde venlighed og åbenhed fra landets største kirkesamfund. Som det fremgår af hæftet her, er en stor del af de nytilkomne kristne fra forskellige trossamfund. Mange kan have brug for et lokalt hjemsted for at udøve deres gudstjenesteliv i et nyt land.
- Udsnit af Biskop Marianne Christiansen forord til kataloget
Introduktion til kataloget
I 2023 har over 900.000 borgere iblandt os en anden etnisk baggrund end dansk. Syv procent af disse er medlem af folkekirken. Med udgangspunkt i disse nye tal bliver det i Danmark i højere grad end før en folkekirkelig almindelighed at skulle møde borgere af anden etnisk baggrund lokalt ude i sognene, provstierne og stifterne. Det at være folkekirke i en multikulturel virkelighed er både en gave og opgave, som vi alle kommer til at mærke: præst, kirketjener, kirke-og kulturmedarbejder, organist, kordegn, menighedsråd, frivillige og kirkegårdpersonalet. Det er en gave fordi vi kan berige hinanden på tværs af religion, kultur og tradition, og en opgave fordi vi kan og skal være der for de mennesker, der kommer til Danmark og bliver en del af vores samfund og hverdag.
Er I klar på at møde nye behov i forhold til sprog og forståelse? Eller løfte en samtale om anderledes begravelseskikke?
”Vi skal gå fra, at religions- og kulturmødet er noget særligt til at gøre det almindeligt. Vi skal tænke os selv som kirke for hele folket, nu da vi ikke længere en religiøs homogen størrelse” – Michael Markussen, Migrantpræst Kolding Provsti.