Kirkens Korshærs varmestue, Fredericia
Et gensidigt fællesskab er opstået mellem kirke og varmestue, menigheden og det frivillige diakonale arbejde blandt samfundets allermest udsatte grupper.
I Trinitatis Sogn i Fredericia driver Kirkens Korshær en varmestue i en af sognets tidligere præsteboliger. Kirkens Korshær er en social, folkekirkelig hjælpeorganisation, med mere end 30 varmestuer og natherberg rundt i hele landet. I Fredericia er den særlige tilknytning, der er opstået mellem kirken og varmestuen, menigheden og det frivillige diakonale arbejde blandt samfundets allermest udsatte grupper, blevet til et gensidigt fællesskab.
Dagligdagen
Varmestuen er åben hver dag fra 10.00–14.00, en aften i ugen samt søndag eftermiddag. Varmestuen er et fristed, hvor 20–35 dagligt kigger forbi til en kop kaffe, en samtale, praktisk hjælp eller støtte i forhold til den offentlige sagsbehandling. Her er ingen adgangskrav og kun ganske få regler. Derfor er det en ganske mangfoldig sammensætning af mennesker, der kommer forbi.
De fleste kæmper med misbrug, økonomisk- og socialfattigdom, hjemløshed, ensomhed og psykiske lidelser, og de har allerede så mange nederlag bag sig. Vi kender ikke løsningen på deres liv. Men vi ser dem, - og bag hver eneste håndmad, skulderklap eller blomst på bordet, er Kirkens Korshærs målsætningen om: omsorg, nærværd og varme. Alle er velkomne, og uanset i hvilken tilstand de kommer i, er de gæster i vores stuer. De må komme påvirket, men ikke indtage alkohol/euforiserende stoffer på stedet. Og her er forbløffende få konflikter i sammenligning med det hårde liv, vi ved, at mange af dem lever.
Korshærsgudstjeneste
En søndag i måneden er der Korshærsgudstjeneste i Trinitatis Kirke ved diakonipræsten. Efterfølgende inviteres alle til middag i varmestuen.
Diakonipræstens regelmæssige besøg på varmestuen, kaffesnakken, andagterne og ikke mindst sjælesorgssamtalerne har tydeligvis betydning for den forholdsvis store tilslutning, vi oplever til korshærsgudstjenesterne. Men ikke mindst i varmestuens dagligdag er det væsentligt, at brugerne, såvel som frivillige og ansatte medarbejdere, oplever, at vi alle er en del af kirkens fællesskab.
Samarbejde med Trinitatis Sogn
Trinitatis sogn viser konkret sin opbakning i form af konfirmander, der koger suppe til varmestuen på kolde dage, hjemmestrikkede sokker og halstørklæder, indsamlinger og opmærksomhed omkring, at der også er mennesker i vores sogn, der er fattige, ensomme eller på anden vis udsatte, og som måske aldrig har kendt til varmestuen eller haft modet til at gå alene der hen. Det betyder nu, at brugerne i varmestuen ved, de kan bruge kirketaxa til korshærsgudstjenesten, søge julehjælp i sognet og komme gratis til kirkekoncerter efter aftale. Og der er med tiden opbygget så stor en tillid mellem varmestuens brugere og kirkens personale, at der er brugere, der på almindelige søndage eller hverdage finder mod til at søge kirken. De får et varmt håndtryk og et smil i våbenhuset, hunden får lov at gå med ind i kirkerummet, og de møder forståelse for, at en lang prædiken kræver en rygepause - en åbenhed og rummelighed, de ikke for år tilbage forventede at møde i kirken. Fornyligt har varmestuen tilmed fået tildelt en gravplads på Trinitatis Kirkegård, som et alternativ til de ukendtes grav, for naturligvis fører disse hårde liv mange begravelser med sig.
Delt smerte mister sin kraft
Vi har et skilt på døren til kaffestuen, hvor der står: Delt smerte mister sin kraft. Den væsentligste del i arbejdet i varmestuen er at skabe et være-sted, hvor vi også kan være i al den smerte, der bæres med ind over dørtærsklen. Vel nærmest på trods, er der skabt et fællesskab for alle de skøre og skæve, de skønne og skrøbelige. Evangeliet er godt nyt til de fattige!
Tekst: Conni Møberg Lynge