Fortsæt til hovedindholdet
Værested/café
Nyheder

Den Blå Oase, Aabenraa

I 20 år har dette værested, i samarbejde med Blå Kors, været et sted hvor socialt udsatte borgere kan finde støtte.


Den Blå Oase har eksisteret i 20 år. Den blev til i et samarbejde mellem Blå Kors Danmark, der havde et ønske om at oprette et arbejde i grænseegnen mod syd, og en frikirke i Aabenraa, som havde et ønske om at yde en indsats for gruppen af marginaliserede i Aabenraa.

Formålet
Formålet er at hjælpe mennesker, der er afhængige af rusmidler, samt ensomme, - og derfor bliver ingen bortvist. Man skal ikke visiteres, men kan komme ind som man er, - lige fra gaden.

Hverdagen
Den Blå Oase er et værested, hvor man kommer for at få samvær med andre, gratis kaffe/te, billig mad, eller fordi man har et problem, man har brug for at få hjælp til. Det kan typisk være hjælp til et møde med kommunen, eller hjælp til administration af økonomien.

Vi følger ofte som bisidder til møder, og da vi har en eller to socialrådgiver-studerende året rundt, forsøger vi at imødekomme alle, der beder om hjælp.

Vi har desuden 92 frivillige, der løser et utal af opgaver: er støttekontakt-personer, laver mad, hjælper brugerne i deres eget hjem, arrangerer ture, ekspederer i genbrugsbutikken, kun fantasien sætter grænser.

Værdier
Blå Kors Danmark har tre værdier: nærvær, faglighed og nye muligheder.

Disse værdier skal lægges som et net hen over alle aktiviteter, og som hende, der bager boller til den gratis morgenmad sagde: ”mit nærvær og anerkendelse af den enkelte viser jeg ved at lave store boller” Disse refleksioner gør vi meget ud af. Fagligheden betyder også, at de frivillige – ud over de personligt udviklende kurser – også modtager kurser, der omhandler: personlighedsforstyrrelser, rusmidler, konflikthåndtering, hvordan bringer jeg mig selv i spil, osv.

Aktiviteter
Udover selve værestedet har vi projekter, nogle permanente og andre tidsbestemte.

Vi har en genbrugsbutik i samme bygning.

Vi har en medarbejder, der er uddannet massør og coach, og en halv time med hende, hvor man ligger på briksen og får masseret alle muskler, og samtidig kan lukke op for det, der trykker, er særdeles populært, og vi kan dokumentere, at det har abstinensforebyggende virkning.

Desuden har vi i vintermånederne nødovernatning for hjemløse.

Vi har et terapeutisk projekt for forældre, der gerne vil øge deres forældreevne,

Socialøkonomisk virksomhed
Og så har vi lige startet en socialøkonomisk virksomhed. Formålet med denne er at hjælpe mennesker, der ønsker en forandring og ikke får noget tilbud fra ”systemet” en mulighed for at ændre bane i tilværelsen ved hjælp af beskæftigelse, afhængighedsbehandling og terapi. 

Sådan hjælper vi
Den gruppe mennesker, der kommer hos os, er fyldte af skyld og skam. En af de trofaste følgesvende hedder også lavt eller intet selvværd.

Ind i denne virkelighed passer budskabet om en Gud - der har skabt hver eneste af os helt unikt, og som elsker hver af os så højt, at han gav sin egen søn, - som fod i hose.

Ligeledes budskabet om, at Jesus har opfyldt alle krav, så alle der tror må kalde sig Guds børn.

Vi oplever ofte mennesker komme ind på kontoret og bede om forbøn.

De fortæller hinanden om det, og derfor er der flere og flere, der søger dette intensive nærvær, hvor vi sammen fortæller Gud om problemerne og får lov at hvile i, at vi på trods af alt er elsket.

Hos os er det lovligt at tale om Gud, – og hvad enten det handler om vrede eller anger rummes den enkelte i det, han eller hun har brug for.

Samarbejde og selvstændighed
Vi samarbejder med Aabenraa Kommune og er samtidig ambassadør for samfundets svageste og mest oversete. Det er en balancegang, som vi til stadighed øver os i.

Tekst: Hanne Reuss Kristesen