Diakonale spiseaftener
Nørremarkskirken i Vejle inviterer tre til fire gange om året familier i sognet til en spiseaften.
Familierne, der inviteres, har enten søgt julehjælp eller deltaget i kirkens ferietilbud for ressourcesvage familier. Rent praktisk er det kirkens diakoniudvalg, der arrangerer spiseaftenerne. Diakoniudvalget består af en præst, sognemedhjælperen, et menighedsrådsmedlem og en repræsentant fra menigheden.
Ud af 30 inviterede familier har vi til de fleste spiseaftner været otte til ti familier. Ved spiseaftnerne engageres seks til syv frivillige. To til tre personer hjælper med at tilberede maden, og tre-fire personer har til opgave at være værter. Det er vigtigt, at de indbudte føler sig velkomne, og at alle bliver ”set” i sammenhængen. Familierne inviteres pr. brev, og invitationen følges op per telefon eller ved et kort besøg. Ofte skal der et ”personligt skub” til for at komme.
Aftenens forløb
Alle familier inviteres til at komme kl. 17.00. Den første halve time er en slags ”drop in”, hvor der er mulighed for at hjælpe med at skære salat, dække bord osv. Det er der især mange børn, der gerne vil være med til. Ellers har de mulighed for at lege i et lokale eller på en græsplæne lige udenfor. Da vi også inviterer familier med muslimsk baggrund, består menuen af kylling eller lasagne med tilbehør. Mens de voksne kan snakke med hinanden eller høre kort om et emne, er der af og til arrangeret klippe-klistre eller syng-sammen for børnene. Efter spisningen afsluttes aftenen i kirken, og det er et tilbud, som de fleste tager imod. Her fortæller en af præsterne lidt, der synges en aftensang og vi beder Fadervor sammen.
Pengene værd
Det er vores oplevelse, at familierne værdsætter disse aftener med fællesskab og tid til hinanden. Det er dels en gratis aften, hvor de ikke selv skal lave mad, som de ikke altid har overskud til, og dels er det en god anledning til at møde kirken og kirkens ansatte/frivillige, som nogen kender fra ferieturen, fra juletræsfesten eller fra en årlig familieudflugt. Det er muligt at lave mad for ca. 15 kr. pr. person. Vi har ofte været 50-60 personer, hvilket har kostet 500 – 700 kr. Det er pengene værd!
Af Søren Kjærgård Jensen